Betydelsen av språk

Den tradition av språk (en gång verbala, skrivna, drömda, kroppsliga och hantverksmässiga) som har levt, traderats i och grundat dessa platser i Finnskogen finns kanske endast kvar som ortsnamn och beteckningar på olika inslag i geografin. Som otydliga minnen av platser som lidit något slags utdöendeskuld. Avbefolkats, glesats ur med tiden.

Det sägs att våra språk och begrepp har en avgörande betydelse för hur vi kan tänka, förstå, tro om, navigera i och bruka vår omgivning, och att ”gränserna för mitt språk innebär gränserna för min värld” (Wittgenstein, 1921). I Norden var svedjandet en färdighet som möjligen var särskilt förknippad med eller förfinad av skogsfinsktalande Savolaxbördiga, och ”bland de invandrande skogsfinnarna fanns även kunniga smeder och hantverkare. Kanske var det deras förmåga att läsa av naturen, som ledde fram till många upptäckter av malmfyndigheter” (Wedin, 2009). Så vad händer då med detta sätt att läsa (bruket av verktyg och tekniker) när språket förändras eller assimileras bort och dör ut? Vad sker med vår tids erfarenheter, hantverksmässiga förmågor och traditioner om vi inte värnar mångfalden av språk/minoritetsspråk?

Språk är alltid ett rum för diskussion och förändring. Att försöka kontrollera eller bevara ett särskilt sätt att tala är därför förenat med risker och tydliga maktanspråk. Men ett förlorat språk, med dess tillintetgjorda begreppsvärld, kan samtidigt betraktas som en personlig tragedi och borde kanske också, ur ett mer politiskt perspektiv, ses som en samhällelig förlust? Vissa vill nämligen se ett samband mellan språk och biologisk diversitet/artrikedom. Denna teori stöds av kartor som visar att områden med fler djur- och växtarter också rymmer fler språk (se bl.a. Solnit, Gå vilse). Utifrån ett konstnärligt fält och konstens subversiva språk kan vi kanske också se en konflikt där humanistiska och estetiska värden hänger löst (utarmas/kvävs) till förmån för en förmodad effektivisering och föreställningar om snar avkastning. Här kan projektet vara en motrörelse i flera hänseenden

Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång