Nomadiskt residens och konstnärlig bildningsresa genom Finnskogen, 2020

Residenset Falnande språkur Finnskogen vill samla ett urval nordiska konstnärer, konsthantverkare och slöjdare till en gemensam bildningsresa genom Finnskogen. Med utgångpunkt i en nomadisk residensmodell med geografisk rörlighet vill residenset bidra till interregionala och tvärnordiska erfarenhetsutbyten, kritiska undersökningar och en konstnärlig förståelse av de orsaker, öden och språk som har varit förknippade med den skogsfinska migrationsrörelsen i Norden.

Tillsammans med residensets deltagare vill vi röra oss mellan några av Finnskogens alla historiska bygder. Hur kan vi förstå dessa platser mot bakgrund av 1500- och 1600-talets kolonisationspolitiska åtgärder, nödår och ekologiska kriser, väpnade konflikter och förflyttningar av kroppar, kunskaper och kapital? Hur kan vi närma oss detta historiska landskap, och de omständigheter som har bidragit till att forma detta nationsöverskridande ”territorium”, och ställa det i relation till senare perioder av arbetskraftinvandring och vår tids migration, segregation, språkpolitik och koloniala arv?

Residensdeltagarna ges möjlighet att arbeta självständigt och tillsammans samt att utveckla sina praktiker genom att mötas i olika studiebesök, workshops inom slöjd, självhushållning, odling och mathantverk samt läsningar i Gävleborg och Dalarna. Residenset avslutas sedan med en offentlig presentation av de konstnärliga processerna i Värmland. Publika möten och erfarenhetsutbyten med andra kulturskapare sker löpande under residensperioden (se kalendarium).

Residenset Falnande språk – ur Finnskogen är en del av A.I.R. X och arrangeras av Kultur Gävleborg tillsammans med samverkansparter i Gävleborg, Dalarna och Värmland.

Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång